55 General Knowledge Questions With Answers About India for Kids

Simple GK Questions And Answers About India For Kids

Kids nowadays like to watch cartoons or videos in front of the television or on YouTube but are mostly unaware of the things happening around them. Every kid should have basic general knowledge about their country, but video/mobile games and cartoons keep them away from this knowledge and sometimes make them anti-social in the long run. If you are searching for the best way to impart this knowledge, engaging with them in fun activities might be a good idea. Games and activities help them increase their understanding while indulging them in an entertaining way. These India GK questions and answers for kids are a fun way to impart knowledge in a fun manner!

GK Questions And Answers On India For Preschoolers

Preschoolers are generally curious about everything around them. This is the period when they learn new habits and information very quickly. Activities like quizzes make learning exciting and build their curiosity about the world around them. Whether in the field of flowers, games, or animals, they will develop an interest in building their general knowledge through fun activities.

We have compiled some general questions about India for your preschoolers (ages 3-5 years) to help them gain general knowledge about India.

1. Which animal is India’s national bird?
Answer: Peacock.

2. What is India’s Hindi name?
Answer: Bharat.

3. How many colours are there on the Indian Flag?
Answer: 3.

4. Who is the king of the Jungle?
Answer: Lion.

5. How many states are there in India?
Answer: 29.

6. How many union territories are there in India?
Answer: 7

7. Which is the smallest state in India?
Answer: Goa.

8. Which animal is India’s national animal?
Answer: Tiger.

9. What is the capital city of India?
Answer: Delhi.

10. Who is the Father of the nation (India)?
Answer: Mahatma Gandhi.

11. Which is the hottest place in India?
Answer: Rajasthan.

12. Which is the southernmost city of India?
Answer: Kanyakumari.

13. What is India’s national currency called?
Answer: Rupee.

14. Which festival is celebrated in India as the festival of colours?
Answer: Holi.

15. What is the national sport of India?
Answer: Hockey.

GK Questions And Answers On India For Big Kids

As children are growing up, they pick habits from their surroundings. They keep observing what is happening around them and learn many things by watching or reading. Encourage this learning by engaging with them on various topics ranging from history to geography and keep them well-informed. Here are some relevant general knowledge questions related to India to help them learn valuable facts.

1. Who was India’s first prime minister?
Answer: Jawahar Lal Nehru.

2. Which is the largest union territory of India?
Answer: Andaman & Nicobar Island

3. What is India’s total area?
Answer: 3,287,263 square kilometres.

4. What is the capital of Arunachal Pradesh?
Answer: Itanagar.

5. Who was India’s first president?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

6. Which of the world’s seven wonders is located in India?
Answer: Taj Mahal

7. Which is the longest river in India?
Answer: Ganga, according to the distance covered within India. Bramhaputra is longer overall, flowing through Tibet, Bangladesh and India.

8. Who was India’s first female Cabinet Minister?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur

9. What is India’s official language?
Answer: Hindi is the first official language, and English is the second official language.

10. Which latitude passes along India and from where?
Answer: The Tropic of Cancer ((23.4° north of the Equator) passes through the middle of India (8 states).

11. Which state in India has the highest population?
Answer: Uttar Pradesh

12. What is the national information letter of India?
Answer: White Letter

13. What is the national anthem of India?
Answer: Jana Gana Mana

14. Which Indian state has the smallest coastline?
Answer: Goa

15. In which state of India is the International kite festival celebrated?
Answer: Gujarat

16. What is the national heritage animal of India?
Answer: Elephant

17. Which are the countries that share boundaries with India?
Answer: China, Bhutan, Pakistan, Afghanistan, Myanmar, Nepal, and Bangladesh.

18. Where is the headquarters of ISRO located?
Answer: Bangalore

19. What are the names of the houses of Parliament?
Answer: The Lok Sabha and Rajya Sabha

20. Which city is known as the Pink City of India?
Answer: Jaipur

21. Who was the first Indian to receive the Nobel Peace Prize?
Answer: Rabindranath Tagore

22. When is India’s first independence day celebrated?
Answer: 15th August 1947

23. Who is known as the Flying Sikh of India?
Answer: Milkha Singh

24. How many languages does the Indian Constitution recognize?
Answer: 22 languages

25. Who was the first Indian woman to be decorated with Bharat Ratna?
Answer: Indira Gandhi

26. Which temple dedicated to the sun god is shaped like a chariot, and where is it located?
Answer: Sun Temple in Puri

27. Which is the largest biosphere reserve in India?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

28. Which national park harbours the most significant number of one-horned Rhinos?
Answer: Kaziranga National Park

29. What is India’s national flower?
Answer: Lotus

30. Who was the last Mughal emperor to rule in India?
Answer: Bahadur Shah II, also known as Zafar

31. Which Indian state is known as the Land of the Five Rivers?
Answer: Punjab

32. Which well-known figure is the Father of the Indian Constitution?
Answer: Dr. B.R. Ambedkar

33. Which Indian state is famous for its lush backwaters?
Answer: Kerala

34. Which Indian festival is also known as the Festival of Lights?
Answer: Diwali

35. What is the desert in India called?
Answer: The Thar Desert

36. Which Indian state is known as the Fruit Bowl of India?
Answer: Himachal Pradesh

37. Which figure is known as the Iron Man of India?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

38. What is the highest mountain peak in India?
Answer: Kanchenjunga

39. Which is the largest state in India?
Answer: Rajasthan

40. What is India’s largest lake called?
Answer: Vembanad Lake. Wular Lake, on the other hand, is the largest freshwater lake in India.

It is true that no matter how much information we learn, there’s always more to discover. Knowing all the information about the world is impossible, but basic general knowledge questions about the world and your own country are a good start. You can start preparing your kids early to help develop a love for learning through practice and curiosity. The information they learn early with these GK question-answers about India will keep them knowledgeable and help them gain different perspectives.

Also Read:

Mahatma Gandhi Quiz for Kids
Simple General Knowledge Questions for Children
Interesting Trivia Questions and Answers for Kids

Previous article «
Next article »
Gauri Ratnam completed her Masters in English Literature from the University of Pune. She began her journey as a German translator soon after completing her graduation, but later moved on to pursue her passion for writing. Having written for both digital and print media in a varied range of industries, she has the ability to write relatable and well-researched content, benefical for anyone seeking advice or direction.