35 Interesting Mystery Riddles for Kids

Kids love to solve mysteries due to innate curiosity or an intriguing story. Mystery riddles help stretch their brain; simultaneously, their bodies exercise by running around. 

How Do You Play Detective Riddles With Kids? 

Mystery riddles for preschoolers are fun for little kids. Below are the tips you can follow to play detective riddles with your kids.

  • Keep riddles simple and easy to understand.
  • Share easy and short detective riddles.
  • Share clues in the form of written messages or pictures.
  • Use the space at home to hide detective riddles.
  • Use the indoor and outdoor areas of your house to play games.
  • Give timebound puzzles to solve.
  • Music will keep the kids entertained during the game.
  • Use homemade props.

Benefits of Detective Riddles for Children

Mystery puzzles or detective riddles help kids improve awareness about the world and develop a critical thinking mindset from an early age. Riddles have  multifaced benefits, listed below:

  • Instils Intellectual Humor in kids: Riddles motivate kids, help them laugh, relieve stress, and help their brains work continuously.
  • Learn Problem Solving Skills: Riddles expand the problem-solving skills that are important to learn.
  • Improve Critical Thinking: Kids begin to think to solve puzzles critically, improving their comprehension skills. 
  • Increase Vocabulary: Riddles help kids to continuously improve their vocabulary, learn new words, their meanings, and usage 
  • Establish Bonding: Kids establish bonds with other kids & parents. 
  • Knowledge Sharing:  Kids share them with other kids, siblings, friends, and parents. 

Mystery and Detective Riddles for Children 

Mystery and Detective Riddles for Children

Kids love solving detective and mystery riddles. They need an intriguing storyline. Here are 35 mystery brain teasers and easy mystery riddles with answers

1. Someone used a sharp item to kill Robert; his friends clarified they couldn’t have killed Robert as they only had a music player, a water bottle, and some papers with them. How did the detective find out they were lying?

Answer: One friend had put a piece of broken ice in the water bottle, which melted after Robert was killed.

2. A woman who came back from a hiking trip announced that her husband died by accidentally falling off the cliff. The detective identified that the woman was lying after speaking to the travel agent. How did the detective find that the woman was lying?

Answer: The woman had booked only a one-way ticket for her husband.

3. A detective informed his wife that he would return home by 8:30, and he came home by 8:30. Why did the detective’s wife still get angry with him?

Answer: The detective returned home at 8:30 am instead of 8:30 pm the previous night.

4. A man was found dead in the desert. Police could only trace tracks on the sand. Whom should the policeman look for?

Answer: The man in the wheelchair.

5. Three men were swimming in the ocean. The ocean guard called them to stay away from water during high tides. He saw that only two men’s hair was wet. What happened to the third man?

Answer: The third man was bald.

  1. A man kept crossing the border every day with bags of sand. Cops suspected the man was smuggling illegal goods into the country. The detective couldn’t find anything upon checking the bags, yet he got arrested; why?

Answer: The man was smuggling motorbikes.

  1. One woman was not punished by the court despite her sister claiming and showing ample proof that she murdered her husband. Why was the woman not jailed? 

Answer: Both women were Siamese twins.

8. A murderer informed police that he would kill someone in the only place from where one couldn’t see the Eiffel tower. How did the police catch him? 

Answer: Police caught the killer inside the Eiffel tower.

9. On a winter morning, a man was found standing in someone’s front yard. This man stood there for several weeks without moving; however, the yard owner didn’t mind at all. Eventually, the man disappeared. Who was he?

Answer: Snowman

10. A woman shot her husband, then held him underwater for about five minutes. Both of them go out and eat a wonderful dinner together in a while. How is this possible?

Answer: The woman shot her husband using a camera and later developed the photo

11. Every single person died in a plane crash. However, who survived?

Answer: Married Couples

12. I only live when there is light; however, I die if light shines on me. Identify me?

Answer: Shadow

13. What has hands but cannot clap?

Answer: Clock

14. One night, a woman was sitting inside a house with no light; she did not even have a lamp or candle, nothing at all. Yet how was she reading? 

Answer: This woman was reading braille as she’s blind

  1. What two things can one never eat for breakfast?

Answer: Lunch and dinner

16. Why did Micky Mouse go to outer space?

Answer: He wanted to visit Pluto

17. What would a baseball glove say to a ball?

Answer: Catch you later

18. You can serve it but never eat it? Identify it?

Answer: Tennis ball

19. What is that? One can catch but not throw?

Answer: Cold

20. They come out at night without being called; however they get lost in the day without being stolen. What are they?

Answer: Stars

21. A man is found dead one Sunday morning. He got killed while his wife was asleep. The wife told the cops all that she knew. She told them that the cook was busy preparing breakfast, her maid was cleaning, and the butler was getting the mail. Cops arrested the killer t responsible. Who is responsible and why?

Answer: The wife, as she was sleeping, otherwise she wouldn’t know all the other details.

22. Identify me. I have cities without houses. There are mountains, but no trees. There is water but no fish. 

Answer: A map

  1. A woman was found hanging in the bedroom 10 feet above the floor. There was nothing else noticeable in the room besides a big puddle of water on the floor. Cops couldn’t see anything that the woman would use to climb on to, for hanging herself. How did she commit suicide?

Answer: The woman stood on a huge block of ice. She then placed the noose on her neck. She died once the ice melted. In the end, just the puddle of water remained.

24. I can fly without wings. I don’t have eyes, but I can cry. Darkness does follow me where I go. What am I? 

Answer: Cloud

25. I am all about but cannot be seen. I can be captured but cannot be held. I don’t have a throat, but it can be heard. What am I?

Answer: Wind

26. I don’t have flesh, nor feathers, nor scales, nor bone. Yet I do have fingers and thumbs of my own. What am I?

Answer: Gloves

27. On the first day of school, a little girl was murdered. Cops suspected four male teachers and questioned them. They were asked what they were doing at 8:30 am.

Mr. Alex: I was driving to school, and I was late.
Mr. Garry: I was checking English exam papers.
Mr. Kevin: I was reading the newspaper.
Mr. Smith: I was with my wife in my office.
Cops arrested the killer. How did they find the murderer?

Answer: Mr. Garry, as he couldn’t be checking exam papers on the first day of school.

28. What is so delicate that saying its name breaks it?

Answer: Silence

29. I am at the beginning of the end & at the start of eternity, I am at the end of time and space, in the middle of yesterday, but nowhere in tomorrow. What am I?

Answer: The letter ‘e.’

30. If I have it, then I don’t share it. If I share it, then I don’t have it. What is it?

Answer: Secret

31. What is it that can run but never walk, has a mouth but can never talk, has a head but can never weep, has a bed but can never sleep?

Answer: A river

32. What gets wetter and wetter the more it dries?

Answer: A towel.

33. You have drawn a line. How can you make the line longer without touching it?

Answer: You draw a shorter line next to it, and it becomes the longer line

34. When you are running in a race and pass the person in second place, what place are you in?

Answer: Second place

35. What needs an answer but doesn’t ask a question?

Answer:  Telephone.

Whether it is a mystery puzzle, funny mystery riddles, or mystery brain teasers, these mystery riddles for preschoolers provide mental stimulation to the kid’s brain. Put your thinking cap on and enjoy these humorous riddles. Have fun!

Also Read:

‘What Am I Riddles’ for Children
Easy Math Riddles for Kids
Disney Riddles for Children

Previous article «
Next article »